Pčelarstvo

Proizvodi pčela
Radovi

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


         Ožujak

 

  Pčelarski radovi u ožujku

     Ožujak je prvi proljetni mjesec s znatno više toplih dana gdje dnevne temperature znaju prijeći 20°C. Broj sunčanih sati je između 130 do 160, a u južnim krajevima zemlje i više. Obično ima više oborina od veljače koje znaju biti u obliku snijega koje su izraženije na početku mjeseca. Tada zna naglo zahladiti i takvo vrijeme potrajati nekoliko dana, naročito u planinskim predjelima, što ovisi od godine kada se snježni pokrivač zadrži do polovine mjeseca. U takvim uvjetima cvjetanje lijeske prođe da pčele iskoriste vrlo malo od te paše. Postoje i godine kada početkom mjeseca zna biti nekoliko dana s toplim vremenom i tada pčele prikupe znatnu količinu peludi s prvih procvalih proljetnica.

 

Zima 2010.

Dren u cvatu

Mrazovac

Izosan G

Izosam G

Prvi unos polena

Dodavanje 2. pogače

Higijenska poilica

    Priroda se sve više budi i pojavljuje se sve više cvijetova kao što su: šafran , lijeska, vrba iva, drijen a kasnije šljiva džanarika i još mnoštvo drugog bilja. Ako se dogode povoljne vremenske prilike pčele sakupe znatne količine peludi i  nešto nektara naročito s vrbe ive. Ako su pčele dobro uzimljene, zdrave i dobro razvijene i imaju  mladu kvalitetnu maticu polaganje može doseći u takvim prilikama i 1000 jaja dnevno. Vrlo je važno da matica ne smanjuje zalijeganje i moramo osigurati stalno prisutnost pogače kao stalni stimulans ako se dogodi koji

hladni dan kada pčele ne mogu izlaziti na pašu. Dnevna potrošnja meda se stalno povećava i obično iznosi od 200 do 400 grama. Iako su pčele još u klupku aktivnost pčela se stalno pojačava. Sve su češći popodnevni izlasci kako bi pčele prikupile nektar pelud i vodu. U to vrijeme ako to nismo ranije učinili u blizini pčelinjaka treba postaviti higijenske pojilice jer se javlja sve veća potreba za vodom naročito ako smo dodali pogače. Na početku mjeseca vrlo je važno izvršiti letimičan pregled svih zajednica gdje je potrebno ustanoviti: veličinu i položaj klupka kao i utvrditi položaj i količinu hrane, sve to uredno evidentirati, a one zajednice za koje sumnjamo da ne mogu dalje preživjeti bez ustezanja treba spojiti sa drugom zajednicom čije je stanje na granici dobre zajednice. Pritom trebamo voditi računa da se radi o zdravom društvu koje nema neku bolest. Ukoliko prilikom pregleda  vidimo neku košnicu u kojoj su sve pčele umrle, toj košnici odmah zatvaramo leta, a kada pčele ne budu izlazile iz drugih košnica pristupamo utvrđivanju razloga uginuća takvih društava. U zavisnosti dali se radi o bolesti i kojoj vrsti bolesti ili se radi o propadanju društva od gladi tako ćemo i postupati s tom košnicom. Alat s kojim smo pregledali bolesna društva na kraju rada obavezno dezinficirati otopinom IZOSAN. Pred kraj mjeseca kada dnevna temperatura bude iznad 16° C potrebno je izvršiti i evidentirati osnovni pregled svih pčelinjih zajednica pritom treba utvrditi: jačinu i zdravstveno stanje zajednica, količinu legla i kvalitetu matice. Naročito trebamo utvrditi količinu i kvalitetu hrane, kako bi osigurali siguran i brz razvoj pčelinje zajednice. Snagu pčelinje zajednice ćemo utvrditi po tome koliko ulica pčele zaposjedaju i količini i izgledu legla po kojem utvrđujemo i kvalitetu matice. Do kraja mjeseca broj zimskih pčela znatno se smanjuje pa se zna desiti da društvo prividno malo oslabi jer još nema dovoljni broj mladih pčela.

 

 

     Da zaključim što obavezno moramo napraviti:

     sanirati skoro propale zajednice, vršiti stimulaciju za brži razvoj društva dodajući pogače sa stimularom ili primijeniti neku drugu stimulirajuću metodu, postaviti higijensku pojilicu, izvršiti sterilizaciju tla 1m ispred i iza košnica kao i ispod košnica s otopinom IZOSAN ili nekim drugim sredstvom, Pred kraj mjeseca možemo ukloniti češljeve jer su pčele prilično aktivne i nema opasnosti za ulazak voluharica i miševa, pripremiti okvire sa satnim osnovama, a oni pčelari koji vrše uzgoj trutova za oplodnju matica pripremiti okvire građevnjake jer već može nastupiti potreba za dodavanjem nekog od tih okvira.

 

     Priprema otopine IZOSAN  

     U špricu (brentaču) od 10 litara naspemo vodu i dodano dvije jušne žlice praška IZOSAN.

Promiješamo i spremni smo za dezinfekciju  tla oko i ispod košnica. To učiniti 2 puta godišnje i unijeli smo u pčelinjak pola zdravlja.

Veljača travanj Travanj