Pčelarstvo

Proizvodi pčela
 
Radovi

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


       Travanj

 

   Pčelarski radovi u travnju

 

    Vremenske prilike u travnju su vrlo značajne za razvoj pčelinjih društava. To je mjesec kada

Đurđevak

Đurđevak

pčelinjak u beharu

Maslačak

Maslačak

počinje njihov intenzivan razvoj i od glavnog je značaja za pripremu pčela za glavnu pašu i pripremu zajednice za prirodno razmnožavanje ( rojenje ). U Travnju su dani dosta duži i dnevna temperatura se znatno podiže i kreće se od 7- 25°C , a u južnim krajevima i više. Broj sunčanih sati iznosi 180-230. Padaline su umjerene pa uz vlažno tlo i porast temperature počinje cvjetati mnoštvo bilja kao:šljive,trešnje, jabuke, maslačak i mnoštvo drugog bilja sa

kojeg pčele prikupljaju pelud i nektar.

Samo jake zajednice mogu u voćnoj paši sakupiti znatne količine peludi i nektara više nego što im treba pa se zna desiti da stručan pčelar i izvrca koji kilogram voćnoga meda.

Travanj je mjesec kada nestaje zimskih pčela i u košnici ostaju samo mlade pčele, a zbog znatnog unosa pelud i nektara uz prisutnost matice i legla svih starosnih dobi mlade pčele starosti od 5-18 dana počinju sa najvećim lučenjem voska i upravo je ovo vrijeme kada trebamo to iskoristiti za dodavanje satnih osnova za izgradnju najkvalitetnijih okvira sa saćem.

Pravovremenim do davanjem satnih osnova uposlit ćemo mlade pčele i tako znatno spriječiti rojevi nagon a stvorit će se bolji uvjeti matici za proširivanje legla na tek izgrađene saće.

 

     U travnju trebamo uraditi

     Travanj je mjesec kada pčelar u pčelinjaku ima najviše rada i intervencija. Sve što se u tom mjesecu ne uoči i ne primjeni na vrijeme neće se moći nadoknaditi da pčele budu spremne i dovoljno razvijene  do glavne paše. Ako nam vremenske prilike nisu dozvolile da u Ožujku izvršimo potpuni proljetni pregled pčelinjih društava to svakako što prije moramo izvršiti u Travnju kada je dnevna temperatura viša od 16°C i nema vjetra. Prvo moramo utvrditi snagu pčelinje zajednice po broju zaposjednutih ulica zatim izgled i količinu legla. Izgled, raspored i količinu meda i perge. Moramo osigurati da matica u području legla ima dovoljno kvalitetno izgrađenog saća za zalijeganje jaja. Ako pregledom na početku mjeseca utvrdimo da pčelinja zajednica zaposjeda 8 i više ulica riječ je o jakom društvu. Srednje jako društvo ima 5-7 ulica gusto zaposjednutim pčelama, a slaba društva su ona koja imaju manje od 5 ulica pčela. Razlog slabih društava obično je riječ o bolesti ili o slaboj matici ili matice u zajednici uopće nema, Ako ustanovimo da je matica  prisutna po izgledu legla vidjet ćemo dali se radi o matici trutuši ili o pojavi lažnih matica.

     Pregledom legla utvrđujemo broj zaleženih okvira kao i veličinu legla na pojedinom okviru.

Izgledom legla utvrđujemo dali je leglo ravnomjerno i gusto zaleženo. Veličinom i izgledom legla utvrđuje se kvaliteta matice pa samim time i dali je matica za zamjenu ili ne. Ukoliko prilikom pregleda ustanovimo da ima okvira koji su pozelenili i ubuđali se, a to su obično krajnji okviri ili okviri s prezimljenom pergom. Takve okvire je potrebno izvaditi iz košnice, a znak je prevelike vlage zbog slabe cirkulacije zraka u košnici. Ukoliko ne pristupimo uklanjanju tih okvira i smanjenju vlage u košnici riskiramo pojavu krečnog legla i još nekih drugih bolesti u tom društvu.

 

     Ukoliko ustanovimo da zajednica nema dovoljno zaliha hrane, a u ovo vrijeme treba da ima 8-10kg meda odmah dodajemo jednu do dvije pogače napravljene od šećera, meda i peludi, uz dodatak stimulativno vitaminskih PIP ili EVROTON gotovih pripravaka. Ukoliko nema peludi može se upotrijebiti i kvasac kao nadomjestak potrebnih bjelančevina bez kojih nema kvalitetnog razvoja legla. Ako iz prirode ima dovoljno unosa peludi može se umjesto pogača dodati  šećerni sirup uz dodatak stimulativno vitaminskih pripravaka.

 

     Travanj je mjesec kada pčelinje zajednice trebaju da imaju stalni poticaj za brži razvoj. Do cvjetanja jabuke pčele potičemo pogačom ili šećernim sirupom 1:1, a  kada procvjeta jabuka i vrijeme znatno otopli vršit ćemo kod jakih i srednje jakih zajednica još bolju poticajnu mjeru zamjenom mjesta plodišnih sanduka. Do tog vremena matica je zalegla 7-8 okvira punih legla, a zbog još uvjek hladnog vremena iako je donji sanduk prazan rijetko se desi da matica siđe u donji plodišni sanduk i počne zalijegati. Mi ćemo u dano vrijeme zamjeniti mjesta tihRotacija nastavaka sanduka tako što ćemo iz gornjeg plodišnog nastavka prenijeti 2-3 okvira otvorenog legla i staviti u sredinu donjeg  nastavaka. U gornjem nastavku na mjesto izvađenih okvira s otvorenim leglom ostat će prazno mjesto za 2-3 okvira. To je potrebno presložiti tako da  u sredinu primaknemo leglo, a preostale okvire dodamo s obje  strane do legla. Zatim ćemo gornji nastavak skupa sa maticom i preostalim leglom i pripadajućim pčelama staviti na podnicu, a na njega staviti donji nastavak u koji smo dodali otvoreno leglo. Ovdje moramo paziti da dobijemo stup legla jedno iznad drugog. U potrazi za toplijim mjestom matica će iz donjeg nastavka preći u gornji Za 15-20 dana  i gornji nastavak će biti pun legla. U to vrijeme pčele će iz donjeg nastavka prenositi med u gornji stvarajući vijence meda oko legla. Tako se vrši poticajna prehrana sa postojećim medom u košnici čak i kada vrijeme zahladi ili se okiši poticaj ne prestaje. Također u donjem nastavku iz zatvorenog legla svakim danom će se izlijegati sve više mladih pčela koje je potrebno uposliti u izgradnji satnih osnova. 15-18 dana nakon prve rotacije potrebno je izvršiti i drugu rotaciju plodišnih nastavaka. Dva tjedna poslije druge rotacije oba plodišna nastavka su puna pčela dodat ćemo i treći nastavak sa satnim osnovama između ta dva plodišna nastavka i u sredinu tog novo dodanog drugog nastavka dodat ćemo 3 okvira sa otvorenim leglom. Na ovaj način smo postigli najbolju izgradnju satnih osnova i uposlili mlade pčele koje znatno luče vosak. Kod dodavanja satnih osnova za proširenje legla moramo biti pažljivi da ne pregradimo leglo pa ako nismo sigurni u snagu društva satnu osnovu je najbolje dodavati pored legla između okvira meda ili peludi i legla. Samo ako smo sigurni u snagu jakog društva satnu osnovu možemo dodati i u sredinu legla. U društva koja zauzimaju cijeli jedan nastavak i veći dio drugog  možemo dodati bez bojazni dvije satne osnove.

     Društva koja pored stimulativne prehrane u ovom mjesecu i dalje zaostaju u razvoju i ne daju očekivani razvoj  svakako treba spojiti sa srednje jakim društvom. Jer što je loše do kraja sezone ostat će loše.

 

     Ukoliko smo kod prvog proljetnog pregleda ustanovili da je u košnici matica trutuša koja leže samo trutovsko leglo takvu maticu ćemo odmah zamjeniti iz rezervi matica koju smo uzimili za ovakve slučajeve. Ako ne posjedujemo i ne možemo nabaviti novu maticu, trutušu maticu ćemo odstraniti iz društva, a pčele ćemo spojiti sa drugom zajednicom.

     Ukoliko je neka pčelinja zajednica preko zime ostala bez matice, a na vrijeme je nismo sanirali u pčelinjoj zajednici će se pojaviti lažne matice. Ukoliko su se pojavile lažne matice, a društvo je još jako možemo pristupiti na poseban način sanaciji i dodavanju nove matice.

     Ako je društvo oslabilo i ne isplati ga se sanirati u podne za toplog vremena uklonit ćemo košnicu iz pčelinjaka te odnijeti je 50-100 m. Sve ćemo pčele istresti na travu, a košnicu odnijeti u spremište. Pčele izletnice će se vratiti u pčelinjak i tamo neće naći svoju košnicu pa će ulaziti u susjedne košnice. Pčele u drugim košnicama će ih bez problema primiti jer dolaze u nevolji. Ukoliko u sklonjenoj košnici ima meda možemo ga dodati drugim zajednicama. Saće s trutovskim leglom ćemo pretopiti jer su u njima mali i loši trutovi a često se mogu vidjeti  i 2-3 ličinke u jednoj ćeliji pa je takavo leglo bezvrijedno.

     Ožujak Nazad na ozujakna vrh stranice Svibanj